søndag 19. april 2009

HØYT SPILL FRA STOLTENBERG

Det er et høyt spill statsminister og partileder Jens Stoltenberg gir seg i kast med når han ifølge mediene ”fillerister Bondevik-partiene”, omtaler de ulike partiene på Stortinget som ”opposisjonen” i bestemt form entall og harselerer over at man ikke har satt sammen et regjeringsalternativ som skal være basert på et storting som ennå ikke er valgt.
At den slags politisk stand up fungerer i et landsmøte med stort behov for selvbekreftelse, skal ikke forundre noen. Men i det offentlige rom blir en slik forestilling bare patetisk.
Noen bør kanskje minne så vel statsministeren som partilederen om at ingen regjering i nyere tid har hatt et slikt behov for å drive offentlig brannslukking på egne saker og utspill som den nåværende. Brannslukkingen har dels handlet om hele regjeringen som kollegium, dels på saker der ikke minst Stoltenbergs eget parti har stått sentralt.
Det er selvsagt noe visst heroisk i at Jens Stoltenberg til de grader binder seg selv til masten i den rødgrønne skuta, og nekter å innse at det kan bli behov for andre regjeringskonsept enn det nåværende. Lite tyder på at det blir flertall for de rødgrønne partiene etter valget, og da er vel bunnplanken i hele prosjektet borte. Det var jo nettopp behovet for en flertallsregjering og en stabil, forutsigbar politikk som var det mantra man brukte foran valget i 2005.
Hvor stabil politikk ble, har man sett tallrike eksempler på. Det er nesten så man har spurt seg hva man skal med en opposisjon når tilstandene innad i regjeringsalliansen er som den er. Uansett har disse fire årene dokumentert at flertallsregjeringer er sterkt oppskrytt. Den demokratiske kvaliteten på politikken er langt større med mindretallsregjeringer enn flertallsregjeringer.

(Sendt diverse aviser 19. april 2009)

Ingen kommentarer: