tirsdag 26. mai 2009

Hukommelsen i Senterpartiet

”Vi i Sp glemmer ikke så lett valgkampen i 2001. Bare noen få måneder før valget foretok KrF et plutselig partnerbytte. KrF brøt med Sp og kastet sentrumsalternativet på båten. Alliansen med høyrekreftene ga partiet makt.” Slik skriver Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum i Vårt Land fredag 22. mai.
Om det er hukommelsen som er nestlederens problem, eller om problemet sitter dypere, skal være usagt, men faktum står fast: I denne historiebeskrivelsen finnes det ikke ett eneste sant ord. Heller ikke setningen om at Sp ikke glemmer valgkampen i 2001 kan være sann, i og med at resten av avsnittet blir så besynderlig.
Fakta er som følger: KrF førte hele sin valgkamp i 2001 basert på sentrumsalternativet. Sentrumsalternativet ble ikke skrinlagt før dagen etter valget, og da i et møte hvor alle de tre sentrumspartiene var til stede.
Faktum er videre: Stoltenberg I-regjeringen hadde fått historiens mest massive mistillitsvotum fra velgerne til da. Den kunne i all anstendighets navn ikke bli sittende. Og siden det nå er en slik utbredt oppfatning at en regjering må et land ha, måtte noen ta ansvar.
Faktum er dessuten at Samarbeidsregjeringen, som besto av KrF, Høyre og Venstre, fikk en forholdsvis trang fødsel, men den ble til sjuende og sist forløst, og for første gang på svært lang tid fikk landet en regjering som satt en hel stortingsperiode til ende. Jeg nevner dette siden Slagsvold Vedum åpenbart lever i den vrangforestilling at dette samarbeidet var avtalt alt før valget.
Jeg tror overstående historieskrivning vil være langt lettere å dokumentere enn Slagsvold Vedum sin nokså private versjon av begivenhetene. At nestlederen i et parti som raser nedover på meningsmålingene er mest opptatt av å spre usannheter om andre partier, skal få stå ukommentert fra min side. Jeg er som sagt ikke sikker på at det er hukommelsen som er Senterpartiets største problem for tiden.

Nils-Petter Enstad
Tidligere informasjonssjef i KrF

(Publisert i Vårt Land 27. mai 2009)

Ingen kommentarer: