søndag 20. februar 2011

Stunt og språk


Av Nils-Petter Enstad

Etter å ha lest, og nikket anerkjennende til redaktørens vurdering av Marte Wexelsen Goksøyrs utfordring til statsminister Jens Stoltenberg angående regjeringens planer om å utvide ultralydtilbudet, er det både overraskende og skuffende å lese hvordan saken presenteres på reportasjeplass, bare to sider lenger fram. ”Oppvask etter KrF-stunt i spørretimen” er overskriften DM/VH 19. februar).
Det er ordet ”stunt” jeg mener desken burde luket ut.
Det er et negativt ladet ord i en journalistisk sammenheng. Om den rent semantiske betydningen av ordet er mer nyansert; ”et oppsiktsvekkende påfunn, en uvanlig handling eller en overraskende, ofte kortvarig aktivitet, gjerne for å få oppmerksomhet”, ifølge nettleksikonet wikipedia, har ordet kun en negativ klang i politisk og journalistisk sammenheng.
Jeg ser også at en rekke andre medier har brukt den samme betegnelsen på det som skjedde. Desto viktigere hadde det vært at DagenMagazinet ikke brukte det – selv om artikkelen i hovedsak er en NTB-melding. Desken har uansett et selvstendig ansvar for hvilke titler man utstyrer en sak med.
Debatten som har fulgt etter episoden har vist til overmål hvor viktig det er å holde tunga rett i munnen når for eksempel Marianne Aasen prøver å stakkarsliggjøre Marte ved å omtale henne som ”uforberedt ung kvinne” eller når andre har omtalt henne som ”i en sårbar situasjon”. Disse vakre ordene dekker ikke over det som er realiteten, nemlig at man fra regjeringspartienes side ikke ønsker at det blir satt fokus på det som er sakens kjerne: Et sorteringssamfunn som bare har plass til det vellykte og feilfrie.
Jeg regner med at DagenMagazinet vil delta i kampen mot et slikt samfunn. Det kan ikke bare skje på kommentarplass. Det må skje fra desken også.

Sendt DagenMagazinet 20. februar 2011

Ingen kommentarer: