mandag 5. mai 2014

Totalitært vrøvl


Av Nils-Petter Enstad
Forfatter


Per Sandberg fortsetter sin iherdige kamp for å forvrøvle den politiske debatten i Norge. Nå vil han avskaffe kongehuset med den begrunnelse at kronprinsparet er «venstrevridd».


Denne påståtte venstrevrien mener han viser seg ved at Norges neste kongepar er opptatt av miljø og av sosial rettferdighet. Mer skal det ikke til før man defineres som «venstrevridd» i Per Sandbergs nokså skrudde, politiske univers.
Nå er det gjerne slik at «vrøvl er vrøvl», og så kunne man være ferdig med det. Et tullete utspill fra eller til fra den kanten har begrenset nyhetsverdi, selv om NRK bruker store deler av programmet «Politisk kvarter» på det. Men utspillet går inn i et mønster som viser hvordan de totalitære refleksjonene gjennomsyrer ett av landets regjeringspartier fra topp til bunn. Vi har sett det i kulturpolitikken, som når Christian Tybring-Gjedde vil forby bibliotekene å ta inn bøker som er kritiske til det han selv er ukritisk til; vi ser det i kirkepolitikken, som når Kjetil Solvik-Olsen ikke vil ha noe av at kirken skal mene noe om miljøpolitikk, og nå Per Sandbergs analyse av vanlig, menneskelig engasjement som «venstrevri».
Man må gjerne ta en debatt om så vel kulturpolitikken og kirkepolitikken som om monarkiet som statsform, men disse debattene må nok skje på litt andre premisser enn hva som passer inn i tilfeldige politikeres private, nokså trange nåløyer.

Publisert i Klassekampen tirsdag 6. mai 2014

Ingen kommentarer: